Ingezonden stuk, winnaar Gerrit de Boer.

Winnaar Sector 4, Gerrit de Boer uit Warns tegen 810 duiven.

Een vlucht om niet snel te vergeten was het afgelopen weekend op St. Vincent voor Gerrit de Boer uit Warns. Warns, een pittoresk dorpje met ongeveer 800 inwoners, ligt midden in het Nationaal Landschap zuidwest Friesland, op slechts 4 kilometer afstand van het IJsselmeer en het stadje Stavoren.
Gerrit pakt met enorme overmacht met zijn favoriet en eerst getekende duif de hoofdprijs in de sector de 16-579, tevens pakt deze winnende doffer de 2e nationale plek tegen 12255 duiven! Deze doffer is er één zoals je ze graag ziet, prachtig en sterk in de handen, een mooi fondtype en ook nog eens uit een fantastische lijn met duiven. Met 7 van de 10 duiven in de uitslag was het verder ook een prima uitslag en hierover zul je Gerrit dan ook niet horen mopperen.

De voorbereiding naar de fondvluchten toe was 2 keer een vitessevlucht mee, 1 keer een midfondvlucht mee en 1 keer een dagfondvlucht mee. De medische begeleiding is niet heel bijzonder te noemen en was voor het seizoen een geelkuur en naast de verplichte paramyxo enting wordt er verder niets gedaan.
De winnende duif is van 2016 en zijn moeder is een dochter van ‘De Gouden Tien’ van Fré de Boer, een ongelofelijk goede duif met een ontzettende kweekwaarde waar al op vele hokken van wordt geprofiteerd. De vader is een kleinkind van ‘de Messi’ van comb. Verweij de Haan ook een fondduif van allure met zeer veel goede nazaten.
De duiven krijgen de laatste dagen voor de vluchten vetrijk voer en verder is Gerrit niet van een hele speciale voorbereiding bij de duiven, hij geeft aan dat vaak als je ze mooi inkorft je niet het gewenste resultaat behaald op de vluchten, maar wanneer je ze wat minder mooi de mand in doet het resultaat vaak meevalt. Hij geeft aan: ‘Duiven moet je niet te mooi inkorven, ze moeten niet te snel mooi zijn en ze moeten niet te snel vet voer hebben, daar hebben ze alleen maar last van.’ Gerrit, de jongste van de altijd sterk spelende duivenmelkers en gebroeders – naast Fré en Cees de Boer, is al jaren een gevestigde naam met geweldige prestaties op de overnacht. Vele top noteringen sectoraal inmiddels, en ieder jaar goed bovenaan aanwezig in de geldende klassementen!

Vaak op feestjes en verjaardagen overleggen de broers over hoe ze het spel met de duiven aan moeten pakken en dus is er in de familie veel ‘duivenpraat’ aan tafel. Op de hokken is dit jaar ondanks dat corona aanwezig was en is in Nederland niet verduisterd en of bijgelicht. Op de hokken van Gerrit bevinden zich 50 vliegduiven voor seizoen 2020 en daarnaast een 35 tal jonge duiven. Gerrit heeft veel hokjes vertelt hij en die zitten in een schuur van 10 x 5 meter. De jonge duiven worden elk jaar graag opgeleerd met een paar grote sprongen. Zo kregen ze in 2019 na een natourvlucht direct een sprong van zo’n 250 kilometer en los dat ze over de gehele dag terugkomen was het resultaat prima met weinig verliezen. Grote sprongen bevallen hem bij de jonge garde goed en het laat ook meteen een beetje al zien welke duiven geschikt zijn voor het spel in Warns. Op de maandag voor een inkorving worden de duiven van Gerrit altijd nog even gelapt op zo’n half uur vliegen van Warns, dan brengt hij ze naar Urk. Duiven die de dag voor een inkorving nog een lapvlucht hebben gehad komen vaak door de regel beter weer is iets wat Gerrit door de jaren heen is opgevallen, het helpt om het kompas even scherp te krijgen.
De winnende duif van St. Vincent werd na controle van de NPO bij huis losgelaten en ook toen was te zien dat hij niet veel had geleden, hij was direct weer fris geeft Gerrit aan. Dat hij bijna 3 uur en een kwartier losvloog had hij niet zien aankomen in de sector. Voor aankomende week zijn er 21 duiven op Perigueux gezet en ook dan gaan we de gebroeders de Boer in de gaten houden. Ik vroeg nog of Gerrit naar het weer had gekeken en dat was het geval, máár ik voer niet op het weer hóór, dat deed ik vroeger en dat ging nooit goed wilde hij nog even aangeven! Gerrit geniet van je topuitslag en veel succes de aankomende marathonvluchten in 2020!

 

Uitslag bekijken