Ingezonden stuk door S.J. Kuipers.

Simon Kuipers Oudega wint de Eerste Grand Prix St. Vincent 2021

De eerste Nederlandse Grand Prix marathonvlucht voor postduiven is een feit. De Pyreneeën klassieker die gebruikt wordt om meer exposure aan de postduivensport te geven.

De lossing van de bijna 12.000 duiven landelijk, waarvan er 517 duiven van afd. Friesland ‘96 meededen, was een groot succes. Het is direct een pittige vlucht geworden. Er kan met recht gezegd worden dat het de klasse duiven waren die als eerste over de meet kwamen.

Simon is al meer dan 50 jaar lid van p.v. Vice Verse te Drachten, waarvan NIC Drachten een onderdeel is en daar wordt natuurlijk ook ingekorfd. De duiven zijn vrijdag 11 juni om 11.30 uur gelost en de eerste duif in afd. Friesland ’96 viel bij Simon om 16.25.17 uur. De afstand hemelsbreed is 1183 km. De winnares met ringnummer 17-1618999 was op kleine jongen op nest ingemand en toen ze thuis kwam verzorgde ze haar jong al snel weer.

De winnaar is Simon Kuipers.
Simon is augustus vorig jaar met pensioen gegaan. Als directeur van een grote school en diverse functies in de duivensport en daarbuiten is nu de tijd gekomen van minder veel verplichtingen en meer de tijd invullen zoals Janny en Simon dat zelf graag willen. Door de Coronaperikelen werden de plannen wel anders en was er veel meer tijd voor zaken rondom huis en de duiven.

Daarom werd de keus gemaakt de duiven dit seizoen niet op weduwschap te spelen zoals al jaren gebruikelijk, maar nu op nest. Dan kun je overdag ook eens op de hokken komen en ben je veel directer met de duiven bezig. Met deze rigoureuze omslag moest ook een ander plan worden opgesteld voor dit vliegseizoen.

In Oudega zijn ca. 80 oude vliegduiven en 80 jaarlingen. De jaarlingen werden niet zoals gebruikelijk overgewend naar de hokken op de garage, maar blijven in het jonge duiven(tuin)hok en worden daar op de deur gespeeld, dus wel enigszins weduwschap. Er zitten alleen schapjes in de hokken. Het is wel een erg makkelijk systeem en bevalt uitstekend. De jaarlingen worden overwegend op de dagfond gespeeld.

De oude duiven zijn niet gekoppeld geweest en hebben geen jongen gekweekt. Dat is het voordeel dat je samen met Gerben van der Loon eigenaar bent van kweekcentrum Friesland.

De tweejarige en oudere duiven zijn eerst op weduwschap ingespeeld en daarna gekoppeld om op de juiste stand voor Limoges, St. Vincent en Periqueux ingekorfd te worden. Het grote voordeel is dat je veel op de hokken kunt komen, maar het heeft ook nadelen. Het is een heel gepuzzel met het omleggen van 40 koppels eieren, kale jongen iets grotere jongen, jongen verkleinen, de rol van de broedmachine etc. Het is best intensief en je moet administratief de zaken goed voor elkaar hebben. Nu de helft van het marathon er op zit is Simon wel tevreden over de keus die is gemaakt, maar het blijft wel veel werk.

De winnares NL17-1618999
De ouders van de winnares NL17-1618999 komen rechtstreeks van Noël Peiren te Zedelgem (B). De vader is door Gerben en Simon opgehaald in 2014 en kwam uit Noël zijn eerste 2 duiven van Barcelona dat jaar. De moeder komt uit de lijn van de Wondere Peiren: 1e Wereldkampioen + 1e N.P.O Grote fond.

Na thuiskomst was ze licht qua gewicht, maar zat al snel weer op haar jong waar de vader goed op had gepast. Ze was voor de vierde keer mee op de overnacht en heeft evenveel prijzen gewonnen. Dit was haar laatste vlucht en gaat naar kweekcentrum Friesland in Boelenslaan.

 

Uitslag bekijken