De winnaars van Bergerac A24 waren Marc en Frank van de Combinatie Huigens van der Molen. Zij stuurde dit verslag ons toe. En wij van de Friese Fond Club feliciteren de combinatie van harte op deze zware vlucht.

 

 

 

VLUCHT VERSLAG A24 BERGERAC SECTOR 4

 

Afgelopen vrijdag zijn de duiven gelost bij 30 graden met een zuidenwind die matig waaide. Dat het een zware vlucht zou worden was gezien de weersverwachtingen al bekend, dat het zo’n taaie werd had niet iedereen gedacht. De winnende duif van Sector 4 viel afgelopen zaterdag in Bant bij de Comb. Frank Huigens en Marc van der Molen. Van de 8 ingezette duiven draaiden ze hun 1e getekende voorop en tevens vliegen 5 duiven zich in de prijzen bij de 1e 100 in de afdeling. In de sector vliegen er 4 bij de 1e 100! De winnende duif kwam zaterdagochtend om 04:41 aan en viel als eerste duif op de antenne. De NL 17-1674494 beter bekend als “ de Tukkepoot ”. De Tukkepoot is een schitterende roodkras doffer die vorig jaar een topprestatie leverde door de 1e NPO Dax te winnen. De Tukkepoot ontving zijn naam vorig voorjaar nadat hij per ongeluk met zijn poot tussen de klep van de voerbak vast kwam te zitten. Met als gevolg dat hij wekenlang mank liep. Uiteindelijk hield hij hier een afwijkende teennagel aan over. De Tukkepoot stamt af uit broer “ New Dream x Red Rose” via Cees Nijdeken x “ Miss Sophie “ van Jan Grootoonk. Miss Sophie vloog in 2016 een 3e Internationaal Pau tegen 9932 duiven. Verder op in de stamboom vinden we ook “ De Nygel “ terug. Een inmiddels legendarische superkweker!

 

Het nestspel beviel de mannen de afgelopen drie jaren uitermate goed op de overnachtvluchten. Zodoende hebben ze er ook dit jaar weer voor gekozen om de duiven op het nest te spelen. Ze zien dat dit de duiven ontzettend goed motiveert om snel naar huis te komen, wat bleek uit de resultaten van Limoges en Dax vorig jaar. De Tukkepoot hebben ze dit jaar gespeeld op eieren van circa 14 dagen oud. De tweede duif zat op één jong van 7 dagen oud. Door middel van de jaarlijkse strenge selectie, komen alleen de beste duiven qua prestatie, vitaliteit en bouw in de vliegploeg terecht. Dit jaar werd er gestart met een kleine honderd duiven waarvan een groot aantal jaarlingen. De vliegduiven zijn voornamelijk afkomstig uit de lijnen van Jan Grootoonk, Frank Hage, Gerard Schalkwijk, Benno Kastelein, Koen & Sammy de Backer & Harold Zwiers. De vliegduiven worden allereerst gekoppeld in begin februari. Ze brengen dan allemaal één jong groot. Frank en Marc koppelen ze zo vroeg zodat de doffers goed op hun broedbak gericht zijn. Dit scheelt later in het seizoen een hoop ongemakken. Na het groot brengen van een jong scheiden ze de duiven weer. Vanaf april vliegen de duiven het complete programma mee tot aan de eerste dagfond vlucht. Ze spelen ze dan in op weduwschap tot aan drie weken voor Limoges. Daarna worden alle duiven weer terug gekoppeld zodat ze op 10 dagen eieren zitten voor het inkorven van Limoges. Neststanden worden bij Frank en Marc niet verbroken. Dit doen ze zodat de duiven de pennen zolang mogelijk vasthouden.

 

Ook hadden de heren dit jaar voor het eerst de mogelijkheid dankzij Coen Brugman om de duiven in te korven op diverse oefenvluchten vanuit het eigen NIC. Mochten ze om één of andere reden niet toekomen aan een oefenvlucht via de NIC dan brengen ze de duiven zelf nog twee keer per week weg. Meestal wordt er gekozen voor Lelystad of Almere, wat goed is voor een kleine dertig tot vijfenvijftig kilometer. Zodoende proberen ze duiven een 1500 tot 2000 vliegkilometers te laten maken voordat ze op de eerste overnachtvlucht mee gaan.

 

Frank en Marc wisten vooraf al wel dat dit een hele zware vlucht zou worden kijkend naar de extreme temperatuursvoorspellingen. In eerste instantie zou de vlucht starten vanaf St. Vincent. Later is door de NPO besloten om de vlucht te verplaatsen richting Bergerac wegens de extreme hitte. Gezien het vroege tijdstip van de lossing in Bergerac wisten ze dat de duiven een flinke uitdaging stond te wachten. Of je met zulke vliegomstandigheden nog hooggespannen mag hebben vragen ze zich wel af. Wel hadden ze stille hoop op een vroege duif in de late avond. Helaas bleef het die desbetreffende avond erg stil in de Noordoostpolder. Maar de volgende ochtend kwam in alle vroegte de Tukkepoot hen de overwinning bezorgen. Helaas is hij onderweg wel gewond geraakt. Bij aankomst constateerden ze dat hij een behoorlijk diep gat in zijn krop had zitten. Diezelfde ochtend is hij nog naar Nanne Wolff gebracht om gehecht te worden. Net weer op adem gekomen van hun vroege duif arriveerde na twintig minuten hun tweede duif. Het was Amelia, zij vloog onlangs op Limoges een 52e NPO. Frank en Marc vermoeden dat deze duivin nog een hoop voor hun in petto heeft de komende jaren.

Uitslag bekijken